Curriculum Vitae Boto van der Meulen
____________________________________________________________________________
Naam ir. Boto Wybren van der Meulen
Geb.datum 2 oktober 1965 (Uithuizermeeden)
Adres Bogortuin 147, 1019 PE Amsterdam
Telefoon 06-81683991
E-mail Boto@concepts.nl
Website www.botovandermeulen.nl
Architectenregister 3.950601.002
KvK 63656728
____________________________________________________________________________
Profiel
Elk ontwerp heeft voor mij als tuin- en landschapsarchitect zijn eigen uitdaging, of het nu gaat om een kleine tuin of een landschapsontwerp.
Bij het ontwerpen is de plek voor mij een belangrijke inspiratiebron. Veranderingen moeten passen bij het karakter ervan, een herkenbare
hedendaagse vorm hebben en de plek klaar maken voor het gebruik anno nu. Daar speel ik mee, ik onderzoek de grenzen en kijk wat mogelijk is
om tot een uitzonderlijk resultaat te komen.
Naast de grote lijn zijn zorgvuldige details belangrijk. Dat alles vraagt creativiteit, kennis, geduld en intensief overleg met de opdrachtgever.
Ik werk op deze manier aan opgaven variërend van particuliere tuinen tot grote landschappen. Ik heb ervaring opgedaan bij gerenommeerde bureaus
en ik heb in dienst van de gemeente Almere een aantal beeldbepalende projecten gerealiseerd. Ik won er verschillende prijzen mee.
Beplantingskennis is mijn grote kracht en met het maken van een beplantingsplan heb ik veel ervaring. Uiteindelijk vormt de beplanting de ziel van het ontwerp.
___________________________________________________________________________
Relevante werkervaring
2019-heden Senior ontwerper openbare ruimte Gemeente Amsterdam (detachering)
Algemeen
ArenAPoort is het centrumgebied van Amsterdam Zuidoost. Het is in heel Nederland bekend van grote concerthallen zoals Afas Live en Ziggo Dome en natuurlijk de Johan Cruyff Arena. Buiten evenementen en kantoortijden is het gebied nu desolaat: er woont niemand. Er hangt een goedkope sfeer van fastfood en frietsaus. Dat gaat de komende jaren drastisch veranderen. Er komen circa 6000 woningen bij en allerlei nieuwe voorzieningen. Om het gebied leefbaar te maken en bereikbaar te houden zijn grote aanpassingen in de openbare ruimte nodig, zoals nieuwe parken en verbindingen met de omgeving. In de ondergrond moet er veel aangepast worden om het gebied duurzaam van energie te kunnen voorzien en te zorgen voor een goed klimaat. Meer groen in de straten en meer aandacht voor fietsers en wandelaars staan hoog op de agenda. Met een klein en bevlogen team werken we aan plannen om dit mogelijk te maken. Enkele projecten zijn:
Schetsontwerp en Voorlopig Ontwerp Smart Mobility Hub
Deze Hub moet ruimte gaan bieden aan maar liefst 2300 geparkeerde auto's, en aanvullend touringcars, bussen, taxi's, fietsen en scooters. Locatie is het huidige sportpark Strandvliet. Dit sportpark komt in een andere vorm terug op het dak. Met de komst van de Hub komt er op loopafstand van alle grote concerthallen een centrale voorziening. De nu lukraak verspreide parkeerterreinen die het gebied zo'n desolaat karakter geven kunnen worden ontwikkeld voor woningbouw, kantoren en een school. En er komt ruimte voor uitbreiding van het Ajax-complex de Nieuwe Toekomst. Het gefragmenteerde en vijandige gebied ten noorden van de Arena wordt straks een boeiend groen gebied met een park. De Arena (nu omgeven door hekken) komt mooi in het landschap te liggen, met zicht over een monumentale waterpartij. Er komen goede fietsverbindingen met de wijde omgeving en er ontstaat ruimte voor een woonwijk in De Nieuwe Kern bij Station Duivendrecht.
Trailerparkeren (in ontwerp)
Een goede logistiek is essentieel om de concerten in de Ziggo dome, Afas Live en de Johan Cruyff Arena mogelijk te maken. En daarmee de positie van ArenAPoort als het uitgaansgebied van Nederland vast te houden. Trailervrachtwagens hebben krappe schema's en moeten snel door naar een volgend land of stad voor de opbouw van een concert. De huidige parkeerplaatsen verdwijnen wanneer ArenAPoort en Amstel III verder groeien. De enige locatie die reeel lijkt is klein en ligt gevoelig aan de entree naar ArenAPoort. En bovendien op een kluwen van kabels en leidingen aan een hoofdwatergang. Een dergelijke plek wil je niet de uitstraling van een anoniem haven- of industriegebied geven. We ontwerpen een parkeerplaats die niet alleen functioneel is maar ook groen en duurzaam en die de huidige nietszeggende entree meer kwaliteit meegeeft. De parkeerplaats gaat ogen als een langgerekt groen en intrigerend bouwwerk. Er komt in ons voorstel een 8m hoge en 250m lange vakwerkconstructie rondom de parkeerplaats, begroeid met veel verschillende soorten klimplanten. Met de seizoenen wisselt het beeld. In een deel is een kunstwerk verwerkt die iets verteld over de functie voor de muziekindustrie. In de vloer komt grasbeton met ruimte voor kruiden. De bodem wordt doorwortelbaar voor de klimplanten. Het water krijgt randen met riet en de wegberm van de kale Holterbergweg wordt straks beplant met hoge zwarte populieren.
Scenario's voor de Hoogoorddreef
Om ArenAPoort in de toekomst bereikbaar te houden wordt gestudeerd op het verkeerssysteem. Een belangrijke weg is de Hoogoorddreef. In de studie brengen we in beeld wat de mogelijkheden zijn van deze weg. Hoe kan de weg aantrekkelijker worden voor voetgangers en fietsers? Hoe kan de weg een andere rol krijgen die past bij de ligging bij station BijlmerArenA. Waar kan de rooilijn komen bij herontwikkeling van de aangrenzende gebieden? In een team met verkeerskundige, stedebouwers en ontwerpers openbare ruimte werkten we aan deze opgave. Het Ingenieursbureau onderzoekt de maatregelen om de weg rainproof te maken en de kabels en leidingennetwerken klaar te maken voor de energietransitie.
Route EK 2020
Het Europees Kampioensschap 2020 is door de Coronacrisis helaas afgeblazen. Maar evengoed hebben we met man en macht gewerkt aan een goede aanvullende route naar het evenement (en andere evenementen in de toekomst). Station BijlmerArenA is vaak overbelast bij evenementen en daarom is Station Duivendrecht in beeld gekomen als aanvoerroute voor supporters richting de Johan Cruyff ArenA. Het is maar 10 minuten lopen, maar geen verstandig mens zal dat nu doen. De huidige route loopt langs het spoor door een vaag niemandsland, is verwaarloosd en voelt griezelig en onveilig.
Straks is de route uitloopgebied van een nieuwe woonwijk. Vooruitlopend hierop is de route aantrekkelijk gemaakt. De basis is een brede baan speciaal lichtgekleurd asfalt dat 's nachts het licht goed reflecteert en veiligheid uitstraalt. De route wordt bij de start bij de Park en Ride van Station Duivendrecht overzichtelijk en ruimtelijk door langsgeparkeerde auto's en hekwerken langs de route weg te halen. Griezelige struiken worden vervangen door langerekte bloemenborders. Er komen opvallende kleurrijke accenten op het asfalt van de route, geinspireerd op confetti, en je kunt straks aan nummers op het asfalt zien hoeveel minuten het nog lopen is. Er komen bijpassende vlaggen aan lichtmastenlangs de route voor de herkenbaarheid. Op grote bilboards komen foto's van bekende voetballers uit Zuidoost en -nog- onbekende jonge sporters en spelende kinderen uit de de Venserpolder achter de spoordijk. De route wordt beeindigd met een vrolijk gekleurde sportkooi aan de voet van de Johan Cruyff ArenA. Het werk is klaar in juli 2020.
2017-2018 Groenontwerper Gemeente Leiden (detachering)
Definitief Ontwerp Blekerspark (Singelpark Leiden)
Het Blekerspark is een klein, onopvallend park aan de noordoostkant van de binnenstad en het wordt vooral als hondenuitlaatplek gebruikt. Voor veel omwonenenden in de binnenstad is het het dichtstbijzijnde groen. Het Blekerspark is een belangrijke schakel in het totale Singelpark van 6km lang en wordt straks met een bruggen verbonden met het Huigpark en het Ankerpark. Het park heeft behoefte aan meer identiteit. In nauwe samenwerking met bewoners, Stichting Vrienden van het Singelpark, botanisch curator Rinny Kooi, Japanmuseum Sieboldhuis en de Hortus heb ik een plan opgesteld om het park een impuls te geven. Een eerder plan om er een zwembad te maken liep stuk op volksgezondheidskwesties. In het park moet ruimte komen voor een hondenspeelplaats en een speelplek voor kinderen en jongeren. In het ontwerp wordt de mooie ligging aan het water van de Herensingel zoveel mogelijk uitgebuit om de ruimtelijkheid te vergroten. Er komen verschillende waterelementen zoals mistkeien in een paddenpoel, een waterterras, een Japanse steiger en een eiland met een treurwilg. De te dicht op elkaar geplante eiken worden uitgedund, waardoor er ruimte komt voor interessante onderbeplanting met een Japans thema, verwijzend naar de Duits/Leidse wetenschapper Von Siebold, maar ook met waarde voor de biodiversiteit. Er komt een mussenmuur en een buurtkippenhok. Spelen wordt in de beperkte ruimte georganiseerd binnen drie grote houten frames die verwijzen naar de raamwerken uit de 17e eeuwse lakennijverheid op die plaats. Een vredesboom van de Stichting Green Legacy in een speciale boomkorf vraagt aandacht voor oorlogsgeweld en het belang van beperking van atoomwapens. De boom is een zaailing van een in Hiroshima gebombardeerde ginkgo-boom die de atoomaanval in 1945 op miraculeuze wijze heeft doorstaan. Het ontwerp werd vastgesteld in de Raad in maart 2018. Het wordt nu na een bezuinigingsronde aangelegd en in juli 2020 opgeleverd.
Schetsontwerp Lakenpark (Singelpark Leiden)
In het schetsontwerp is het Lakenplein een rustige stedelijke groene pleinruimte met een bomendak, geinspireerd op bijvoorbeeld het Lange Voorhout. Het ernaast gelegen Lakenpark wordt een openbare natuurspeeltuin zonder hekken in een romantische Singelparksfeer. De Binnenvestgracht vormt de grens tussen de binnenstad met stedelijk groen en de oude vesting met romntisch groen. Hierlangs loopt de Singelparkroute. Binnen de Lakenplein liggen verschilende deeltuinen voor de diverse belangengroepen, zoals een hondenuitlaatplek, een buurtkruidentuin en een speelplek.
Groenadvies bij herinrichting diverse stadsstraten: Morsstraat, Noordeinde/Rembrandtpark, Koepoortsbrug, Oude Herengracht,
Ir. Driessenstraat-Oosterkerkstraat, Havenplein.
Klimaatbestendige Openbare Ruimte Noorderkwartier Oost.
Het is een project in het kader van Sponge van de EU met veel aandacht voor bewonersparticipatie. Noorderkwartier oost is een volkswijk in transitie. De wijk wordt bewoond door echte oude working class Leidenaars maar wordt steeds interessanter voor starters. Er is vanaf 1920 nogal chaotisch gebouwd. Bij hoosbuien is er door grote peilverschillen van soms wel 60cm binnen een straat op verschillende plekken wateroverlast in de woningen. De vernieuwing van het riool wordt aangegrepen om de vaak krappe straten klimaatbestendig in te richten, met zo mogelijk meer ruimte voor groen en waar nodig extra voorzieningen zoals een persriool. Er komt een tracee voor de energietransitie. Er is een lijst opgesteld van andere kansrijke maatregelen tegen wateroverlast en hitte. De bewoners zelf worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om hun tuinen en daken te vergroenen. De vaak versteende tuinen beslaan samen ca. 50% van de totale buitenruimte. Ik was betrokken bij de Nota van Uitgangspunten, en als projectarchitect bij het opstellen van het VO voor fase 1 van de wijk: de Julianastraat en Anna Paulownastraat, en was spreker bij verschillende bewonersavonden.
Buitenplaats Nieuweroord: uitwerking van Vo naar DO met beplantingsplan.
Nieuweroord is een voormalige buitenplaats, met nog veel oudere wortels als kasteel en klooster. In de jaren '20 is er een villa gebouwd. Jan Wolkers heeft er nog als tuinknecht gewerkt in de oorlog. Daarna is de aftakeling begonnen is de relatie tussen gebouw en buitenruimte verloren gegaan. De zusterflat uit de jaren 60 is inmiddels afgebroken. Nu wordt de villa teruggebouwd maar wel vergezeld van twee nieuwe woonvleugels met appartementen. Het park krijgt een opknapbeurt en wordt tot aan de gevel openbaar. Elementen van het herstelplan zijn onder andere een cascade, het herstel van zichtlijnen, het verplaenten en nieuw planten van grote bomen en het vergroten van de vijverpartijen. Er komen bloemenborders van 70 m lang. Een bijzonder details is een monumentaal tuinornament in de vorm van een bijenhotel verwijzen naar de gelaagde geschiedenis van de plek.
Garenmarkt
De Garenmarkt is een voormalig parkeerplein aan de zuidelijke entree van de Leidse binennstad. Op 3 oktober (Leids Ontzet) is het belangrijk voor allerlei activiteiten. In navolging van de succesvolle Lammermarkt komt er een parkeergarage met een groen dak. Na overleg met bewoners en ondernemers wordt het plein autovrij. Ik maakt het beplantingsplan, rekening houdend met soms moeilijke stedelijke omstandigheden zoals droge schduw en evenementen.
Ontwikkeling scenarios's Roomburgerpark
De Raad vroeg om een haalbaarheidsonderzoek voor de omvorming van het Roomburgerpark in de Professoren- en Burgenmeesterbuurt in Leiden. Het huidge park bestaat voor 50% uit sportvelden. Het is de bedoeling dat er in het ca. 8 ha grote park een wijksportpark komt. In de huidige inrichting liggen de sportvelden en het openbare park met de rug naar elkaar toe. Het park is ruimtelijk weinig interessant, maar heeft prachtige randen met hoge populieren en een waterpartij met natuurwaarde en een oude molen. De hockeyvelden breiden uit en vormen straks samen met de tennisbanen en het huidge groen een nieuwe eenheid met groene routes, groene plekken, stadslandbouw en een kantine met een maatschappelijke functie als buurthuis van de toekomst. het park kan straks een rol spelen bij de waterproblemen in de wijk door onder de sportvelden water te bergen. Ik stelde een visie op voor het park in relatie tot naburige parken en adviseerde bij de scenario's.
Plein bij Arubapad
Bij de ontwikkeling van het winkelcentrum het Kooiplein was de entree naar de Brede School 'vergeten'. Er is vervolgens met weinig budget en veel hergebuik een plan gemaakt om van het eenvoudig ingerichte plein voor Het Gebouw een groene ontmoetingsruimte te maken. Ik maakt werkte samen met mijn collega het VO uit tot DO en maakte het beplantingsplan. Het beplantingsplan is een rustig ontwerp met parasolvormige meerstammige bomen, vaste planten in een beperkt palet en met narcissen in het voorjaar. Er is kleur in alle seizoenen en aandacht voor biodiversiteit. De bibliotheekbus parkeert niet langer op het plein maar in een kleine reststrook in de buurt, een belangrijke wens van de gebruikers van het plein.
2014 - 2017 Boto van der Meulen tuin & landschapsarchitect (zelfstandige)
tuinontwerp bij Nieuw Landgoed Woudenberg
VO daktuin appartementencomplex Gruttersdijk binnenstad Utrecht i.s.m. H5 architecten en Rod'or
tuinontwerp architect, binnenstad Amsterdam
tuinontwerp kunstliefhebber, Amsterdam-Zuid
winnende aanbesteding Woonpark Haarlem met H5 architecten en Thunnissen BV,
schetsplan Groene Broedplaats voor Stadslab Almere
Visie op het vergroenen van de Schouwburg Almere (met Atelier Font)
advies Rochedale projectontwikkeling over Nieuw Jeruzalem, Amsterdam
educatieproject voor leerlingen groep 3 basisonderwijs rond landschapskunstwerk Tempo met kunstenaar Chantal de Wolde voor KIDD,
organisatie open dag Museumbos Almere voor Stichting Bosland
Grafisch werk:
Ontwerp uitnodiging en posters 100 jaar Oud Katholieke kerk Amsterdam
Ontwerp flyer natuurspeeltuin Natureluur / Stadsdeel Nieuw-West Amsterdam
2011 – 2013 Buro Mien Ruys, Amsterdam, tuin- en landschapsarchitect:
diverse particuliere en collectieve tuinen, zoals Huis van Hendrik Haarlem (winnaar Lieven de Kenpenning Haarlem)
en de Friese Tuin, daktuinen zoals Lenthof, renovatie buitenplaats
Spaar en Hout, landgoederen, diverse beplantingsplannen (Zorgeloos Groen),
renovatieproject Nieuw Jeruzalem i.s.m. Heren5 architecten
woonomgevingen, schoolomgeving Sterrenschool
2008 – 2010 Strootman Landschapsarchitecten, Amsterdam, senior-ontwerper/projectleider:
Ontwerp Wieringerrandmeer, Vliegveld Twente, Structuurvisie Gemeente Wijde Meren,
begraafplaats Assen, buurtpark Oldenzaal
2001 – 2008 Gemeente Almere, landschapsarchitect:
Almere Hout (Stadstuinen), Overgooi, Almere Buiten
1999 – 2001 TKA, Almere, landschapsarchitect:
oa. park Meerland Eindhoven
1994 – 1999 VVK architectuur en stedebouw, Amsterdam, landschapsarchitect:
windmolenstudies, verkavelingsplannen, bestemmingsplannen
1991 – 2008 Zelfstandig tuin- en landschapsarchitect,
cursusleider op gebied van tuinen, ontwerp particuliere tuinen
____________________________________________________________________________
Prijsvragen en prijzen
2017 IBA Haus der Jugend Heidelberg ism Micha de Haas architecten en Studio WV-studio
2015 Prijsvraag Buitendijkse Wierde door Het Groninger Landschap
2014 Winnaar Lieven de Keypenning (vakjury en publieksprijs) voor Huis van Hendrik, Haarlem, met H5 architecten
Deelname prijsvraag Rondje Weerwater, inzending 1001 eilanden (met Gloria Font)
2011 Park Meerland in Eindhoven wint zowel de Dirk Roosenburg-vakprijs als de publieksprijs
2001 Stichting Bosland, ontwerp voor een boskavel van 1 ha in het Museumbos, eerste prijs met de inzending Tempo met als thema’s tijd, groei en herinnering, uitgevoerd vanaf 2003
1997 Stichting 400 jaar Zijpe: Kustontwikkeling, eerste prijs met de inzending 'Tulpen, tureluurs en trainingspakken' (zie Blauwe Kamer, dec '97)
___________________________________________________________________________
Opleiding
1990 Landbouwuniversiteit Wageningen, tuin- en landschapsarchitectuur
____________________________________________________________________________
Computervaardigheid
- Vectorworks 2016
- Autocad 2016
- Adobe CC: Photoshop, Indesign, Illustrator
- Office: Word, Excell, Powerpoint
Publicaties
Over omgang met geschiedenis in de tuin- en landschapsarchitectuur schreef ik samen met Saskia de Wit en Michiel Huls een artikel in De Blauwe Kamer:
http://www.saskiadewit.nl/artikelen/gestapeldetijd/gestapeldetijdblauwekamer.pdf
Het boek Stadstuinen Almere Hout, Belvedereproject (ISBN 90-73734-12-6) verscheen in 2006 onder mijn redactie, in samenwerking met o.a. Jaap Evert Abrahamse en Jo van der Veen. Het boek gaat over een andere omgang met archeologie in het te ontwikkelen stadsdeel Almere Hout. Archeologische vindplaatsen zijn nu nog te vaak een grote spelbreker in het proces van stedelijke ontwikkeling. In de studie werken we het idee uit om de vele archeologische vindplaatsen in een vroeg stadium op te sporen en in te zetten om het lege polderlandschap vanaf het eerste stadium van de stedelijke ontwikkeling herbergzaamheid en identiteit te geven. In een later stadium kunnen de vindplaatsen zich ontwikkelen tot vrijplaatsen met ongekende mogelijkheden voor bewoners.
____________________________________________________________________________
Overig
- Rijbewijs BE